proizvodi od gume

Transportni valjci za transportne trake | Valjci za transportere

Transportni valjci

Transportni valjci ugrađuju se na trakaste transportere, teške kotrljače i ostale sustave transporta i vođenja. Odlikuju se sigurnim pogonom, malim otporom u radu i dugim vijekom trajanja.

Tipovi valjaka iz naše ponude i njihova namjena

Prema svom položaju transportni valjci dijele se na nosive (radne), amortizacione i povratne valjke.

  • Osnovni valjci, kao nosivi rotirajući element transportne trake, mogu se slagati pojedinačno ili u slogovima (duo ili trio slog). Konstrukcija osnovnog valjka je polazište za izradu svih ostalih valjaka.
  • Amortizacijski valjak, kako bi se amortizirali udarci na mjestima gdje se materijal utovara na transportnu traku, nosivi valjci se postavljaju gušće i oblažu mekom gumom.
  • Povratni transportni valjci služe za transfer transportne trake pri njenom povratu kada je materijal koji se prenosio istovaren.
tehnoguma-povratni-transportni-valjci-s-gumenim-prstenovima (3)

Katalog i obrazac za naruđbu:

PDF Katalog 

 PDF Obrazac za narudžbu valjaka 

Ponuda transportnih valjaka

osnovni valjci

Osnovni Valjci

Osnovni transportni valjci oblikovani tehnologijom dubokog vučenja iz čeličnog lima s unaprijeđenim sustavom brtvljenja za transportne trake do širine 2000 mm.

osnovni valjci

Gumirani valjci

Gumirani transportni valjci za smanjenje dinamičkih efekata prilikom punjenja transportne trake transportiranim materijalom. Gumiraju se navlačenjem gumenih prstenova na osnovni valjak ili gumiranjem gumom u ploči prema specifikacijama kuca.

osnovni valjci

Amortizacijski valjci

Transportni valjci s amortizacijskim prstenima za ublažavanje pada materijala i izbjegavanje oštećenja na traci prilikom punjenja trake. Otporni na udarce i abraziju.

bocni valjak

Bočni valjci

Bočni transportni valjci “usmjeravaju” traku i smanjuju vjerojatnost da će transportna traka prijeći preko ruba vodilice i tako se oštetiti.

povratni valjak s gumenim diskovima 3

Povratni valjci sa gumenim diskovima

Povratni transportni valjci s gumenim diskovima. Koriste se i kao čistači transportne trake jer pomažu u otklanjanju materijala koji se zalijepio na traku čime se sprječava bočno zanošenje.

povratni valjak s kosim prstenima 3

Povratni valjci sa kosim gumenim prstenima

Povratni transportni valjci s kosim gumenim prstenima za čišćenje i centriranje transportne trake

Elementi transportnog valjka i tehnologija izrade

Transportni valjci ugrađuju se na trakaste transportere, teške kotrljače i ostale sustave transporta i vođenja. Odlikuju se sigurnim pogonom, malim otporom u radu i dugim vijekom trajanja.

Takve karakteristike osigurava ugrađeni tip obostrano zatvorenog jednorednog kugličnog ležaja 2RS (sa zaštitnom brtvom).

Kućište ležaja oblikovano je tehnologijom dubokog vučenja iz čeličnog lima u hladnom stanju. Kućišta su zavarena na plašt valjka i centrirana prema osi. Osovina valjka, izrađena od čelika, obrađena je kako bi zadovoljila tolerancijsko polje ISO h7.

U svrhu što bolje zaštite ležajeva, kao unaprijeđeni sustav brtvljenja valjaka tvrtka Tehnoguma nudi rješenje s dvostrukim brtvljenjem. U kućište se ugrađuju elementi koji osiguravaju duži radni vijek valjka. Najvažnije komponente sustava brtvljenja su labirintska brtva ispunjena litijevom mašću te limeni i polimerni čep. Primarna funkcija čepova je sprečavanje grubih nečistoća da mehanički oštete labirintsku brtvu.

Tvrtka Tehnoguma od 2008 godine implementira ISO 9001 i ISO 14001 sustave osiguranja kvalitete i upravljanja okolišem. Sukladno tome, prilikom proizvodnje transportnih valjaka, ugrađuju se samo odgovarajući materijali i proizvodi vlastite izrade ili proizvodi certificiranih dobavljača.

elementi transportnog valjka

Tehnička specifikacija valjka standardne izvedbe

1 Plašt valjka S235JRH EN 10305-2
2 Osovina valjka S235JRC (St 37.2K) EN 10277
3 Kućište ležaja lim DC03 EN 10130
4 Ležaj 2RS
5 Seger DIN 471
6 Podloška ležaja PA 6 DIN EN ISO 527-2
7 Labirintna brtva PA 6 DIN EN ISO 527-3
8 Limeni poklopac lim DC03 EN 10130
9 Čep PA 6 DIN EN ISO 527-3

Tehnička specifikacija valjka standardne izvedbe

1 – plašt valjka

2 – osovina valjka

3 – kućište ležaja

4 – ležaj

5 – seger

6 – podloška ležaja

7 – labirintna brtva

8 – limeni poklopac

9 – čep

Postavite upit ili zatražite ponudu

TEHNOGUMA ZAGREB
+ 385 (0)1 2499 515

TEHNOGUMA SPLIT
+ 385 (0) 21 772 150

TEHNOGUMA BEOGRAD
+ 381 (0)11 630 47 65

EUROGUMA SARAJEVO
+387 (0) 33 776 350

Pošaljite upit za transportne valjke

Suglasnost